Institutul European pentru Egalitate de Gen (EIGE) și Comisia Europeană trag un nou semnal de alarmă privind discrepanțele majore între tarifele orare încasate de femei și bărbați.
Este dovedit statistic că, deși lucrează cot la cot cu bărbații, femeile nu mai câștigă nici un ban în perioada 2 noiembrie-31 decembrie.
De aceea, diferența de salarizare pe oră între bărbați și femei la nivelul UE este de 16,3%, reprezentând un total de 59 de zile lucrate gratuit în fiecare an.
În România diferența de salarizare pe bază de gen este de 9,1%, mai exact 33 de zile lucrate gratuit. Dacă nu am fi vecini de clasament cu țara cu cele mai mari salarii din UE, Luxemburg, am crede că salarii mici înseamnă și diferențe mici.
România ocupă locul 7 în topul EU28, fiind devansată de Luxemburg (8,6%), Croația (7,4), Italia (7,3), Polonia (6,4), Malta (5,1) și Slovenia (3,2%).
La polul opus se află țări în care femeile ajung să lucreze gratuit și 80 de zile pe an: Germania (21,6%) , Cehia (22,1%), Austria (23%) și Estonia (29,9%).
Cifrele nu reflectă în totalitate diferența uriașă. Tot dintr-un raport EIGE reiese că la finalul anului, femeile din UE încasează cu 41,1% mai puțini bani decât bărbații, procentul în România fiind de 29,9%.
La nivel de top management în UE, doar 4% dintre CEO sunt femei. Când vine vorba de ore muncite dar neplătite, bărbații petrec doar nouă ore pe săptămână pentru a avea grijă de copii și activitățile casnice, în timp ce femeile 26. Asta are drept urmare faptul că 1 din 3 femei acceptă joburi de tip part-time, în timp ce doar 1 din 10 bărbați optează pentru asta.
Concendiul pre și postnatal nu doar că îi face pe patroni să angajeze mai greu femei și să le ofere salarii mai mici, dar afectează și veniturile anuale ale doamnelor și automat și pensiile acestora, diferența cuantumului de pensii între femei și bărbați în UE este de 39%.
Se adaugă și faptul că în multe dintre țările UE încă există stereotipii privind joburi exclusiv pentru bărbați și femei, ceea ce duce la o suprasaturație pe piața muncii și o rată ridicată a șomajului.
Discriminarea salarială pe bază de sex, deși este ilegală, este în continuare practicată în UE, amintesc autorii raportului.
Diferențele salariale cresc odată cu vârsta. De exemplu, tinerele de 25 de ani din Finlanda câștigă cu 6,3% mai puțin decât barbații, în timp ce cele de 35 de ani - 12,6%, la 45 de ani deja 21%, iar după 55 de ani peste 24%.
“Nu există nici o justificare ca o femeie să primească mai puțini bani pe oră, chiar dacă lucrează mai puține ore decât un bărbat, deși regula se aplică în toate ramurile economice, indiferent că vorbim de medici, asistente sau vânzări.
Dacă privim educația, vedem că peste 60% dintre absolvenții de facultate din Uniunea Europeană sunt femei. Ele lucrează 60 de ore pe săptămână și sunt plătite doar pentru 34, restul de 26 fiind treburi casnice, în timp ce bărbații lucrează 49 de ore și sunt plătiți pentru 41”, adaugă sursa citată, care solicită transparență totală și audit la firmele mari pentru eliminarea tuturor acestor diferențe.