Suntem doar la inceputul verii, dar e clar inca de pe acum ca sezonul estival va fi unul in care seceta va face ravagii. Elena Mateescu, director executiv al Administratiei Nationale de Meteorologie, intareste aceasta convingere si ii indeamna pe agricultori sa nu renunte la renunte la tratamentele fitosanitare.
“Estimarile din acest moment ne arata ca vom avea o vara mai calda decat in mod obisnuit in lunile iulie si august. Avem deja deficit de precipitatii in zonele agricole. Anticipam o accentuare si extindere a secetei in sud, est si sud-est. Zonele in care avem deja seceta sunt Moldova, Dobrogea, Oltenia, vestul Banatului, Crisana si anumite parti ale Munteniei. Cel mai mare deficit de apa in sol exista in Moldova, acolo unde in luna mai au cazut doar 20,6 l/mp. In mod normal, in aceasta regiune precipitatiile trebuiau sa ajunga la 64,4 l/mp. Luna mai a fost mai secetoasa decat cea din acest an doar in anul 1986, cand s-au acumulat doar 4,2 l/mp. Probleme foarte mari sunt si in Dobrogea, unde a plouat foarte putin. Au cazut doar 11,6 l/mp, iar norma este de 36 l/mp”, a declarat Mateescu.
In clipa de fata, culturile cele mai afectate sunt cele soia, floarea soarelui si porumb, dar probleme exista si la grau, orz si rapita. Situatia nu se datoreaza insa doar secetei de acum, ci si iernii in care ninsorile au fost mai putine decat in mod obisnuit, iar temperaturile nu la fel de scazute ca in alti ani. “De la inceputul anului agricol si pana acum, temperaturile medii lunare au fost peste normele climatologice. In decembrie, abaterea a fost mai mare cu 1,4°C, in ianuarie a fost mai cald cu 1,6°C decat in mod obisnuit, iar in februarie s-au inregistrat temperaturi cu 1,1°C mai mari. Nu am avut o iarna cu ninsori multe, aprilie si mai au fost secetoase, dar deficit de apa din sol exista inca din toamna anului trecut”, afirma oficialul ANM.
Situatia din Moldova este critica, iar sanse pentru ca lucrurile sa reintre in normal nu sunt anul acesta. “Primele ploi in Moldova vor fi la 9 iunie. Mai devreme nu sunt sanse si atunci cand va ploua nu se vor acumula mai mult de cinci litri pe metrul patrat. In plus, fenomenele vor avea caracter local. Despre o ploaie sanatoasa, care sa redreseze situatia, nu poate fi vorba. Un alt episod ploios este estimat a avea loc la 14-15 iunie, atunci cand vor cadea maximum 10 litri pe metrul patrat”, sustine Elena Mateescu. Cel mai mare deficit de apa in sol se inregistreaza in judetul Suceava, acolo unde ar fi nevoie ca in urma ploilor sa se acumuluze 50-60 de litri pe metru patrat. Aversele specifice sezonului cald nu pot rezolva aceasta problema la nivel extins.
Pentru agricultorii din Dobrogea vestile nu sunt deloc bune. Daca in partea de nord a judetului Tulcea mai sunt ceva sperante de ploi trecatoare, lucrurile sunt dramatice pentru agricultorii din judetul Constanta, acolo unde in urmatoarele doua saptamani nu va pica nici macar un strop de ploaie. “Deocamdata pentru aceasta zona nu sunt sperante. Va ploua in nordul Dobrogei, dar nu foarte mult. Se vor acumula de la 1 pana la 5 litri pe metrul patrat. Asistam la un debut calduros de vara si asa va fi toata vara, dar asta nu inseamna ca vom duce lipsa de fenomene meteorologice severe”.