Ce trebuie să ştiţi când cumpăraţi apă şi alimente pe timp de caniculă

06 Iul 2015
Ce trebuie să ştiţi când cumpăraţi apă şi alimente pe timp de caniculă
Temperatura în termometre creşte vertiginos, iar canicula face ca unele alimente să se altereze mai repede, în ciuda valabilităţii înscrise pe etichetă. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) ne dă câteva sfaturi privind achiziţionarea produselor alimentare pe timp de caniculă:

  • perioada cu temperaturi caniculare determină un consum mai mare de lichide (apă minerala naturală, apă de masă, sucuri de fructe, băuturi răcoritoare) la achiziţionarea cărora recomandăm să acordaţi atenţie deosebită asupra modului de depozitare şi expunere având în vedere că expunerea acestora sub acţiunea directă a razelor solare conduce la deteriorarea caracteristicilor produselor menţionate;
  •  
  • verificaţi în mod direct caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect etc) având ân vedere ca temperaturile ridicate favorizează procesul de alterare a produselor alimentare şi refuzaţi produsele care prezintă caracteristici de produs alterat (aspect mâzguit, miros de acru, aspect spongios de început de fermentare, produs deformat şi consistentaţă moale-îngheţată, ambalaje deformate, etc);
  •  
  • atunci când cumpăraţi produse alimentare, acordaţi atentie deosebită asupra modului de prezentare a ambalajului; în cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt înseamnă ca produsul nu mai prezintă deplină sigurantţă pentru consumator, evitaţi să achiziţionaţi astfel de produse;
  •  
  • verificaţi dacă este respectată temperatura la care este depozitat/expus la vânzare produsul alimentar ales de dumneavoastră (temperatura menţionată de producător pe eticheta ce însoteşte produsul trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achiziţionat);
  •  
  • nu recongelaţi un produs alimentar după ce acesta a fost decongelat, dacă producătorul interzice această acţiune (prin menţionare pe etichetă);
  •  
  • vă atragem atenţia asupra legumelor şi fructelor comercializate în cadrul pieţelor în spaţii deschise unde temperatura mediului ambiant foarte ridicată afectează calitatea produselor (deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilirea verdeţurilor etc);
  •  
  • nu cumpăraţi alimente din locuri neautorizate;
  •  
  • verificaţi cu atenţie data durabilităţii minimale, data limită de consum a produselor (termen de valabilitate);
  •  
  • la cumpărarea produselor alimentare solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care doriţi să reclamaţi calitatea unui produs.  
  • Citiţi mai multe ştiri din Actualitate!
  • Alte stiri din Actualitate

    Ultima oră