Potrivit uatoday.tv, școlile în Ucraina sunt închise din 16 ianuarie, în timp ce autoritățile speră că măsurile luate vor împiedica răspândirea virusului.
Epidemiologii avertizează că persoanele cele mai expuse riscului infectării sunt copiii, femeile însărcinate, persoanele cu vârste peste 65 de ani, cele supraponderale, diabeticii și cei care suferă de boli cronice de inimă sau plămâni.
Ministerul de Externe de la Bucureşti le recomandă românilor, pe site-ul instituţiei, evitarea deplasărilor care nu sunt necesare, în perioada imediat următoare, în Ucraina. În cazul în care acestea nu pot fi evitate, cetăţenii români trebuie să ia măsuri de precauţie necesare în astfel de cazuri, precum: purtarea măştilor de protecţie, atenţie sporită la igiena personală, evitarea locurilor publice aglomerate.
Cetăţenii români aflaţi în situaţii deosebite se pot adresa Ambasadei României la Kiev, la numărul de urgenţă +38093.625.27.17, Consulatului General al României la Cernăuţi, la numărul de urgenţă +38093.270.92.60 şi Consulatului General al României la Odessa la numărul de urgenţă +38095.541.27.88.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet www.mae.ro, http://www.insp.gov.ro/sites/cnscbt, http://kiev.mae.ro şi reaminteşte că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de alertare, în cazul în care apar situaţii speciale, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.