EIGE reproșează statelor membre că în aproape toate funcțiile cheie privind finanțele unei țări sunt numiți exclusiv bărbați.
“Banii ne aparțin nouă tuturor. De ce decid doar bărbații cum vor fi cheltuiți? Parcă am fi în secolul al 19-lea. Controlul asupra banilor este dominat încă de bărbați. A crescut rolul femeilor în politică, dar nu și în zona finanțelor”, a subliniat directorul EIGE, Virginija Langbakk.
“Din totalul de 28 de Bănci Centrale ale statelor membre UE, în una singură funcția de guvernator este ocupată de o femeie: Cipru. Avem doar două țări care au avut curajul de a numi o femeie în funcția de ministru al Finanțelor, Suedia și România”, este concluzia experților EIGE.
La alegerile parlamentare din 2012, doar 12,2% dintre candidați au fost femei (340 versus 2451 bărbați). Media europeană de femei în Parlamentele naționale este 27%, în timp ce în România nu depășește 12%. (14% în Camera Deputaților). Țări în care numărul femeilor depășește 40%: Suedia, Spania și Finlanda.
Femeile ocupă 37% dintre fotoliile Parlamentului European, o creștere de 6% fața de anul 2003. Suedia este singura țară cu mai mulți europarlamentari femei decât bărbați. Raportul europarlamentarilor români este de 28% femei, față de 36% cât a fost în 2009.
Media europeană de femei în Parlamente regionale/consilii județene și consilii locale este în ambele cazuri 32%, în Romania vorbim de doar 14,2% în consilii județene și 10,8% în consilii locale.
Țări de urmat, cu peste 40% femei, sunt Franța, Suedia, Finlanda, Spania și Belgia, în timp ce după România se află doar Ungaria și Irlanda. Tot 32% este procentajul femeilor în Comisia Europeană.
Cât privește împărțirea ministerelor, femeile din Europa au primit în doar 19% din cazuri un portofoliu de bază în Guvernele statelor membre, 0% în Romania. În 42% dintre cazuri a fost vorba de un minister cu caracter socio-cultural. În Romania, 50% dintre aceste ministere, inclusiv funcțiile de secretari de stat sunt ocupate de femei.
Cu șapte doamne în rândul celor 21 de de ministri, Guvernul Cioloș a atins un prag nemaiîntâlnit până acum în politica românească: 33%.
În calculul celor de la EIGE intră și funcțiile de secretari de stat alături de cele ale miniștrilor, astfel că singurele țări care ating pragul de 40% femei sunt Germania, Estonia, Franța, Olanda, Slovenia, Finlanda și Suedia.
Țări în care femeile nu ocupă nici măcar 10% din aceste funcții: Grecia, Cipru, Ungaria, Malta, Slovacia.
În 20 dintre cele 28 de țări din UE, guvernatorul și viceguvernatorul Băncii Centrale nu este o femeie. În 17 dintre ele, printre care și România, nu a fost niciodată o femeie.