Chiar și pentru oamenii de afaceri care folosesc avionul ca mijloc de transport la locul de muncă există câteva secrete legate de deplasarea pe calea aerului. Cotidianul britanic The Independent a adunat cele mai importante zece secrete care îți vor schimba percepția despre deplasarea cu avionul.
1.Piloții primesc mâncare diferită
Probabil ai bănuit asta la un moment dat și este adevărat, piloții primesc mâncare special preparată pentru a nu li se face rău.
2. Cutia neagră se poate deteriora
Deși filmele încearcă să dovedească contrariul, cutia neagră a unui avion, asemenea tuturor materialelor produse de om, poate fi deteriorată complet prin ardere sau exercitarea unei presiuni extreme.
3. Există un cod secret pentru deturnarea avionului
Dacă un avion deturnat de teroriști aterizează pe un aeroport, piloții vor semnaliza că ceva nu este în ordine prin menținerea ridicată a flapsurilor de pe aripile avionului, cele menite să încetinească avionul după aterizare.
4. Ai maximum 30 de secunde să îți pui masca de oxigen
Înainte să leșini, ai între 15 și 30 de secunde să îți pui masca de oxigen în cazul depresurizării cabinei.
5. Nu beți apă în avion
Dacă apa nu provine direct dintr-o sticlă, atunci evitați consumul ei, cât și al cafelei și al ceaiului. Apa din avion este puternic tratată cu chimicale pentru a asigura absența oricărui fel de germeni.
6. Nu există amânări din cauza controlorilor de trafic
Pe cele mai multe aeroporturi din lume decolează sau aterizează un avion la fiecare minut, posibilele întârzieri sunt cauzate de lipsa de spațiu.
7. Piloții câștigă peste 130.000 de euro pe an
Dacă ajungi pilot la o companie aeriană mare poți să iei acasă la sfârșitul anului cel puțin 130.000 de euro.
8. Avionul nu se va prăbuși din cauza turbulențelor
Pare greu de conștientizat pentru cei care se tem de zbor, dar experții întăresc ideea că avionul nu se poate prăbuși doar din cauza turbulențelor. Ei atrag atenția că atingerea altitudinii de croazieră e ca și o garanție că nu se mai poate întâmpla nimic, cu excepția unor defecțiuni tehnice. În schimb riscurile apar la decolare și aterizare.
9. Utilizarea aparatelor electronice este ok
Nu există absolut nici o dovadă că utilizarea aparatelor electronice poate perturba în vreun fel buna desfășurării a decolării sau a aterizării. Totuși, pentru a nu genera certuri, vă recomandăm să urmați în acest caz sfaturile echipajului de zbor.
10. Piloții uită să stingă semnalul pentru centura de siguranță
Uneori, chiar și în timpul unui zbor lin, fără nici un fel de turbulențe, semnalul luminos pentru legarea centurii de siguranță rămâne aprins, creând o senzație neplăcută în rândul pasagerilor. Evident că stewardesele nu vor interveni și nu vor putea admite niciodată că piloții au uitat pur și simplu să stingă semnalul luminos.